SNS DEMOKRATIRÅD 2003

Pressklipp

Agne Hansson har nappat på Berlusconis bete!, Nils Fredrik Aurelius m fl, Barometern, 19/ 2003
"Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) betonar i sin demokratirådsrapport för 2003 var en framgång. – Vi för vår del vill gärna tillägga att det inte är mindre viktigt att det blir fastlagt var gränserna för EU:s beslutsmakt ska gå."

EU-grundlag måste få tid att förankras, Västerbottens-Kuriren, 28/7 2003
"Men avsaknaden av en debatt om framtidskonventet är naturligtvis också ett underbetyg åt svenska politiker och opinionsbildare. Inte minst är regeringens insats i detta avseende klen. Som SNS Demokratiråd påpekar i sin rapport för 2003 är Sverige officiella positioner 'svårförklarliga, bristfälligt förankrade och delvis oförenliga'."

Ja till demokratisk utveckling, Göteborgs-Posten 17/6 2003
SNS Demokratiråd "konstaterar att diskussionen om demokratifrågorna har ökat samtidigt som EU:s beslutsbefogenheter har blivit mer långtgående." Det är viktigt att alla "verkar för att avgöranden om EU:s utveckling sker utan påtryckningar och på ett sätt som ligger i linje med den målsättning som alla talar om - en stärkning av demokratin."

Ett kungarike för en president, Niklas Ekdal, Dagens Nyheter 15/6 2003
"SNS Demokratiråd av akademiker välkomnar till exempel formuleringen av EU:s befogenheter, stadgan om medborgarnas grundläggande rättigheter, proceduren för att lösa maktstrider, preciseringen av EU-organens uppgifter, de förenklade beslutsformerna och den aktivare rollen för nationella parlament (DN Debatt 12/6). Allt detta vore steg i rätt riktning, men det grundläggande problemet består: med så mycket mellanstatlighet och så mycket makt i stats- och regeringschefernas händer blir EU även fortsättningsvis ohjälpligt beroende av konjunkturerna i det politiska ledarskapet."

En konstitution är bättre än ingen alls, Svenska Dagbladet 14/6 2003
"Konventet kommer ändå att gå till historien. Som SNS Demokratiråd betonat i årets rapport, Demokrati i EU, har det faktiskt lyckats lösa ett antal av de problem som EU måste lösa för att bättre förena de delvis motstridiga kraven på demokrati och effektivitet."

EU skriver historia, Dagens Industri 14/6 2003
"Den svenska regeringen har haft en mycket tvekande inställning till framtidskonventet. Regeringens utgångspunkt har varit att status quo är bättre än stora förändringar. Det finns flera förklaringar till detta enligt årets rapport från SNS Demokratiråd. … Genom sin inledande passivitet har den svenska regeringen nonchalerat det utbredda svenska missnöjet med demokratin inom EU. Arbetet i framtidskonventet syftar ju till att öka legitimiteten för EU:s institutioner."

Efterlyses: politiskt mod, Sydsvenska Dagbladet 13/6 2003
"Den svenska regeringen har underskattat betydelsen av EU:s framtidskonvent. Det konstaterar SNS Demokratiråd i sin senaste rapport. Rapporten kan läsas som en kraftfull kritik mot regeringens tvehågsna inställning till konventet. Än är det dock inte för sent för statsminister Göran Persson att hjälpa till med att lotsa konventets olika förslag i hamn och därmed bidra till en lika nödvändig som oundviklig reformering av EU.

EU-konventets förslag bättre än väntat, Gunvor Hildén, Upsala Nya Tidning 13/6 2003
"SNS Demokratiråd anser att regeringen har missbedömt konventets betydelse. Denna bedömning är det lätt att instämma i. Den svenska utgångspunkten var att EU inte behövde förändras och att man mer eller mindre kunde strunta i konventet. Skulle någonting göras så skulle man framför allt slå vakt om regeringarnas makt i EU."

Ett välavvägt förslag, Vestmanlands Läns Tidning 13/6 2003
"Forskarna ser positivt på konventets resultat, då det verkar ha funnit kompromisser som har chans att godtas av stats- och regeringscheferna." "Att ducka för de stora framtidsfrågorna om maktfördelningen låter sig emellertid inte göras. När unionen nu vidgas finns det heller inte något status quo vad gäller de institutionella förhållandena. Utan ordentlig genomlysning och tydliggörande av ansvarsförhållandena kommer unionen inte att fungera särskilt väl."

Persson vill inte dela med sig av EU-makten, Södermanlands Nyheter 13/6
"Såväl konventet som rapporten verifierar de ståndpunkter som centerpartiet har lyft fram när det gäller maktdelningsfrågor på nationell- och EU-nivå. Menar man allvar med talet om det demokratiska underskottet i EU krävs det någon form av federalism både i EU och i Sverige.

Mer Europa i Sverige, Bergslagsposten 13/6 2003
"Över huvud taget verkar det som att Sverige missat en hel del vad gäller EU:s arbete och debatt. Socialdemokraterna vill inte diskutera Europa då det leder till för stora sprickor i partiet. Det får vi i dag betala ett högt pris för."

Tack och hej konventet, Sundsvalls Tidning 13/6 2003
"Skiljelinjerna inom konventet har varit de traditionella inom EU. Glödande fransk rationalism och förändringstro har stått mot gammal nykter brittisk empirism, skeptisk till hastig förändring. Den gyllene medelvägen som innebär stegvisa reformer och bibehållen balans, och som Demokratirådet symboliserar med trädgårdsmästarens arbete, verkar emellertid bli den tongivande i konventets slutskrivningar."

Mer Europa i Sverige, Mirjam Nordfors, Örnsköldsviks Allehanda, Gefle Dagblad 13/6 2003
"Demokratirådet konstaterar att EU har stora demokratiproblem och att förändringar måste ske. Framtidskonventet har dock varit en framgång, men mycket arbete återstår för att uppnå en demokratisk och effektivt fungerande union. Men demokrati nås inte bara genom konventet, och det är viktigt att förstå när man studerar utkastet till den kommande konstitutionen. Den europeiska demokratin måste tas ner till en medborgarnivå, och det kommer att ta lång tid."

Principer i princip, Nils Funcke, Dagens Nyheter 13/6 2003
"Det är bara att instämma i SNS slutsats att det sätt som samarbetet i dag är organiserat på inte kommer att hålla", skriver Nils Funcke och fortsätter: "Principer i princip är bra, men principer av princip och praktiken är vad som räknas. Det gäller inte bara rätten till insyn utan hela konventets grundlagsförslag."

En svensk sviker, Ann-Charlotte Marteus, Expressen 13/6 2003
"Rent intellektuellt är det förstås skrämmande att en regering tror att sakfrågor kan separeras från institutionella fakta. Politiskt är det skrämmande att man inte bryr sig om de demokratiska problemen - låg krismedvetenhet, konstaterar SNS - men nästan mest skrämmande är att Sveriges regering är nöjdast av alla med nuvarande EU-ordning, och glatt ger fanken i att det inte finns något folk som är mer missnöjt, mer oroat över det demokratiska underskottet, än det svenska! Är ni också arga nu? Det borde ni vara."