Ungdomskanalen november 2001




De unga och demokratin

Det finns inget som tyder på att unga i Sverige vänder sig mot demokratin som system. Tvärtom visar undersökningar att det finns en stark tilltro till folkstyrelsens grundläggande principer. Ungdomar är en grupp som visar särskilt stor tolerans och öppenhet mot oliktänkande individer och avvikande minoriteter.
I alla tider har de äldre oroat sig för ungdomen. I dagens demokratidebatt uttrycks det bekymmer för att de unga sviker demokratin.

Inga partimedlemmar 2013

Det är förvisso ett faktum att traditionella former för politisk aktivitet lockar en allt glesare skara av ungdomar. De politiska ungdomsförbunden har långt färre medlemmar idag än för några årtionden sedan. Antalet medlemmar i de politiska partierna sjunker och fortsätter utvecklingen i samma takt skulle det inte finnas en enda partimedlem kvar år 2013.

En ny undersökning från Statistiska centralbyrån visar att medlemskrisen inte är begränsad till de politiska partierna, utan drabbar också föreningslivet. Tillbakagången är särskilt märkbar i yngre generationer. I åldersgruppen 16-24 år ökade andelen helt föreningslösa från 13 till 24 procent mellan åren 1992 och 2000.
Medelålders svenska män dominerar
En avvikelse från den allmänna trenden är att medlemskapen har ökat något i lokala aktions- och utvecklingsgrupper. Men inte heller här är ungdomarna särskilt aktiva. Tvärtom domineras dessa lokala grupper av medelålders och äldre. Den typiske medlemmen är en relativt välutbildad, medelålders man i landsorten, förvisso utan invandrarbakgrund.

Fel att unga är ointresserade

Men dessa siffror ger bara en del av sanningen. Det är fel att dra slutsatsen att dagens ungdomar skulle vara allmän ointresserade av samhällsfrågor. Tvärtom finns det ett utbrett engagemang och stora kunskaper i frågor som gäller miljö, rättigheter och globalisering, men också problem som rör den egna orten.

Deltagandet i demonstrationer som gäller lokala frågor har blivit vanligare under 1990-talet. Demonstrationer är intressanta eftersom de särskilt engagerar ungdomar, inte minst tjejer. Över var fjärde kvinna i åldern 16-24 har deltagit i någon demonstration för att försöka påverka något som man tycker är fel i den egna kommunen.

Unga mer toleranta än äldre

Det finns heller inga data som tyder på att dagens unga vänder sig mot demokratin som system. Tvärtom visar undersökningar att det finns en stark tilltro till folkstyrelsens grundläggande principer. Ungdomar är en grupp som visar särskilt stor tolerans och öppenhet mot oliktänkande individer och avvikande minoriteter.

Så problemet är knappast att dagens ungdomar saknar kunskaper eller har förlorat tron på demokratin. Däremot finns det anledning att vara rätt så bekymrad över de politiska partiernas framtid. De håller på att gå miste om de ungas förnyelseförmåga och engagemang.

Demokratin värd en uppoffring

Och skulle partierna förtvina och dö bort så blir det på sikt stora problem för demokratin, åtminstone för den viktiga del av demokratin som handlar om att folket väljer de företrädare som har ansvar för den offentliga makten i vårt samhälle.

Partierna behöver nog ungdomarna mer än vad ungdomarna behöver partierna. Många yngre drar sig för att gå med i partiernas verksamhet med argumentet att politik är tråkigt. Det är möjligt. Men demokratin kanske i så fall är värd en uppoffring.

Olof Petersson
Statsvetare,
forskningsledare vid Studieförbundet Näringsliv och Samhälle