SNS DEMOKRATIRÅD 2000

Pressklipp

"Lika barn leka bäst?", Vestmanlands Läns Tidning, 010807
"Demokratirådet tog i sin rapport upp gruppkulturen inom partierna som en avsräckande faktor. En uppsättnihng symboler och koder bildar inom partierna en särpräglad miljö, avskärmad från omvärlden. Partierna blir därmed inte de öppna fora som de egentligen borde vara."

"Medborgarnas ansvar", Håkan Larsson, Östersunds-Posten, 010628
"Även partierna har långt färre medlemmar i dag än för tio år sedan. Statsvetarprofessorn Olof Petersson har räknat ut att att det inte kommer att finnas några medlemmar kvar år 2013 om den nuvarande trenden håller i sig. Det är en väckarklocka även om det aldrig kommer att gå så illa."

"I stället för partidöd", Johnny Munkhammar, smedjan.com, 010510
"Partier är, som exempelvis Demokratirådet tydligt har visat, ofrånkomliga företeelser i den parlamentariska demokratin. Men just dagens partier fungerar ofta så dåligt att de får allt svårare att uppfylla ens de grundläggande kraven. Deras medlemsantal är så lågt att frågan om representativitet för befolkningen måste ställas."

"Död åt partistaten, leve partierna!", Anders Björnsson, Sydsvenska Dagbladet, 010508
"Egentligen borde vi ha haft en stor diskussion om partistatens kris vid det här laget! Partierna dalar stadigt i intern medlemsutveckling och extern legitimitet - det visade förra vårens rapport från SNS Demokratiråd överväldigande tydligt." "Tänk om man i detta land äntligen kunde få en författningspolitisk diskussion! Partistaten kan inte vara historiens slut. I så fall kommer historien att sluta illa."

"Välkommen förnyelsevilja", Jönköpings-Posten, 010406
"Det viktiga är att det liberala partiet går från ord till handling om politikens kris. Det finns nog med debattartiklar och rapporter som citerar SNS demokratiråds ödestes om partiernas död år 2010 [sic!]."

"Räddaren i nöden", Charlotta Friborg, Dagens Nyheter 010406
"Om inte partierna lyckas vända den nedåtgående trenden kommer de år 2011 [sic!] att ha noll medlemmar, varnar SNS Demokratiråd. Den smältande medlemsbasen gör att partierna riskerar att anklagas för sviktande representativitet."

"Rojas kan göra det Paulsen inte klarade", Södermanlands Nyheter, 010406
"Enligt SNS Demokratiråd har partierna inga medlemmar kvar år 2011 [sic!]. Det är inte så långt dit. Men det är svårt att se en fungerande demokrati utan partier."

"Stort intresse för politiken, svagt för partierna", Bo Olsdal, Nordvästra Skånes Tidningar, 010226
"Det blir ytterst vanskligt för den demokrati som vi värnar så högt att statiskt förlita sig på den nuvarande makt- och organisationsstrukturen. Låt lokal-kommunal makt verkligen få bli lokal-kommunal makt och låt oss arbeta för moderna förändringar av maktstrukturen!"

"Ett hopp om framtiden", Olov Abrahamsson, Piteå-Tidningen 010214, Värmlands Folkblad 010227
"Ungdomar vänder rygger till partipolitiken. Uppgifter från SNS visar att de politiska partierna kommer att vara utplånade år 2013, om medlemsraset fortsätter i samma takt som nu." "Därför är det ungdomarna som det är fel på, som det ibland sägs. I stället är det något fel på partipolitiken, när unga entusiastiska människor hellre väljer att engagera sig i Green peace, Attac, antirasistorganisationer och naturskyddsföreningen i stället för att gå med i en partiförening."

"Partierna har snart inga medlemmar", Harald Nordlund, Smålänningen, 010118, m fl
"SNS Demokratiråd för resonemang om alternativ till dagens politiska partier alternativt förnyade partier. Jag tror att de politiska partierna först sedan den fullständiga krisen är ett faktum kommer att ersättas av andra former av politiska partier. Men det är inte vi politiker som styr den här utvecklingen, eftersom vi inte har insikten om allvaret i dagens politiska kris."

"Politik är ofta spännande", Karin Andersson, Gotlands Tidningar, 010104
"De politiska partierna tappade ungefär en tredjedel av sina medlemmar under 1990-talet och enligt SNS Demokratiråd kommer det nuvarande partisystemet att vara utraderat om lite drygt tio år om utveckloingen fortsätter som hittills." "Men ett politiskt system utan partier skulle kräva en betydligt större insats av var och en för att det skulle fungera - annars lämnas fältet fritt för allehanda experter, särintressen och odemokratiska krafter. Och vem skulle ställas till svars om det inte blir så som folk har beslutat?"

"Partipolitiken får inte dö", Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning, 001218
"Nu måste samtliga partier se över sin medlemsflykt, inte minst den kvinnliga, som ju överväger. Men den allmänhet, som hyser ett politikerförakt, ofta på lösa grunder, måste också fundera över framtiden i ett partilöst Sverige. Den lokala politiken ställer höga krav på dem som deltar, som heltids- eller fritidspolitiker. Men det går att påverka, för den som väljer att vara med. Partiengagemang och partipolitik behövs mer än någonsin."

"Ett landskap i förändring",Sydsvenska Dagbladet, 001126
"Det går dåligt för partierna, men bra för demokratin, konstaterar SNS Demokratiråd i sin senaste rapport." "Vi har de politiker vi har, resonerar väljarna och lägger sina röster på de partier som de trots allt tror kan uträtta något vettigt. Med tiden blir dessa partier, så verkar det åtminstone nu, allt färre. Blocktänkandet är sedan länge en realitet. Förr eller senare kommer det att få formella konsekvenser. Dagens sju riksdagspartier blir kanske fyra. Och, så småningom, kanske bara två."

"Mer levande demokrati med kollektivanslutning?", Gunnar Hökmark, Svensk Tidskrift, 4, 001113
"Menar SNS Demokratiråd att demokratin stod starkare när socialdemokratin hade 100 000-tals fler medlemmar än i dag? Eller var den demokratiska vitaliteten större under de 50 år så ett och samma parti satt vid regeringsmakten bara för att partiernas medlemsantal var större? Dessa frågor kan man ställa sig mot bakgrund av Demokratirådets larmrapport som presenterades i juni i år." Så lyder ingressen till Gunnar Hökmarks utförliga inlägg. Läs hela artikeln.

"Det mesta är färdigtänkt",Sverker Svensson, Kristdemokratien, 43, 001027
"Kanske ska man vara försiktig med att sätta krisstämpel på sakers tillstånd. Ändå duggar det numera tätt med undersökningar som pekar på hur intresset för partipolitik minskar och hur väljarna flyr ifrån politiken. I en rapport som SNS Demokratiråd presenterade i somras framkommer att de svenska politiska partierna tappar nästan 30 000 medlemmar varje år."

"Ungdom är ett tillstånd som går över", Sofia Nerbrand, Frisinnad Tidskrift, 7-8, 001006
"Svårigheten består inte i att rekrytera unga människor till politiken, utan kruxet är att få dem att stanna kvar i partipolitiken. Många lämnar i dag för att ägna sig åt saker de finner mer fruktbara. Att det inte kommer att finnas några partimedlemmar alls 2013, som SNS Demokratiråd varnat för, är däremot trams. Medlemsrasen kommer att dämpas. Men det står helt klart att partierna inte mår särdeles bra i dag."

"Hur få fler engagerade i politiken?", Jarl Strömbäck, Dagbladet 001003
"Bara de enskilda medborgarna kan genom eget handlande vända den utveckling som alltmer framstår som ett arv i vanhävd. I den processen har också media en roll."

"IT-demokrati kan inte ersätta partierna", Lars Ilshammar, SIF-Tidningen, 11, 000928
"Men vem ska vi utkräva ansvar av om partierna vittrar sönder och ersätts av mer eller mindre spontana nätverk? - På vilket sätt ska politiska program formuleras, ledarskap utövas och ansvar utkrävas? Om vi inte vet det ska vi kanske inte vara så snabba att göras av med de gamla partierna. V vet nämligen vad vi har, men inte vad vi får."

"När organisationerna vissnar", Svensk Handikapptidskrift, 7, 000922
"SNS Demokratiråd varnar för att ett samhälle utan partier ger ökad makt till rika särintressen, teknokrati och karismatiska ledargestalter. - Men alla delar inte denna nattsarta syn på demokratins framtid och utveckling. Kanske kan partiernas kris leda till en ny, bättre typ av demokrati som saknar de svagheter som dagens system bär på."

"Demokrati utan partier?", Göran Magnusson, Västmanlands Läns Tidning, 000919
Göran Magnusson frågar om partierna behövs, om en framtida uppgift skulle vara att svara för den nödvändiga slutliga avvägningen mellan olika enfrågekrav och specialiserade önskemål. "Naturligtvis måste till slut prioriteringar ske, men går det verkligen att samla medlemmar i ett politiska parti för att just prioritera mellan stridande och ilskna grupper? Mediatrycket kan vara hårt och den samlade sakligheten får vika. Jag tror det blir mycket svårt att finna dem som vill ägna sin fritid åt den sortens politiskt arbete."

"Kris i politiken?", Örnsködsviks Allehanda, 000918
"SNS demokratiråd kastade in en brandfackla tidigare i år genom att varna för partiernas förestående död om inget görs nu. Det handlar om att skapa en öppen dialog och bredda kontaktytorna, det som ofta kallas för att partierna måste öppna sig. Hur det skall ske kan ingen ge ett patentsvar på, men de som vågar tro på partiernas möjligheter att ta tillvara människors samhällsengagemang trots ta om kris och förakt har framtiden för sig."

"Demokrati utan partier?", Göran Magnusson, Västmanlands Läns Tidning, 000919
Göran Magnusson frågar om partierna behövs, om en framtida uppgift skulle vara att svara för den nödvändiga slutliga avvägningen mellan olika enfrågekrav och specialiserade önskemål. "Naturligtvis måste till slut prioriteringar ske, men går det verkligen att samla medlemmar i ett politiska parti för att just prioritera mellan stridande och ilskna grupper? Mediatrycket kan vara hårt och den samlade sakligheten får vika. Jag tror det blir mycket svårt att finna dem som vill ägna sin fritid åt den sortens politiskt arbete."

"Vågat spel i mitten", Karl Steinick, Smålandsposten 000904
En partilös demokrati är knappast tänkbar, skriver Karl Steinick i en recension. "Vägen dit är kanske inte så lång. Frågan är om politikerna har makt att ändra riktningen. Ibland frestas man tro att de arbetar på sitt eget avskaffande - men det är väl en typisk publikkommentar."

"Finns det något behov av partier?", Hans Wallmark, Nordvästra Skånes Tidningar, 000902
"Det intressanta, och av professor Sören Holmberg poängterade, är att medborgarnas intresse för politik inte minskat. Tvärtom. Och kanske är det förklaringen till många partiers problem. Folk tar idéer och ideologi på allvar. Just därför väljer de att inte bli medlemmar!"

"Mot en partilös demokrati?", Martin Tunström, Smålandsposten 000830
"Att partilandskapet förändras är nog ett som är säkert. Än är det dock för tidigt att räkna ut partierna.

"Politik i kris", Anders Ljungberg, Social Försäkring, 7, 000825
"Långt ifrån alla delar den mörka bild som målas upp i rapporten. Ett ljus i mörkret är förstås den livaktiga diskussion som förs överallt om hur demokratin ska utvecklas. Hur som helst. Demokratirådets rapport är viktig läsning, inte minst för alla dem som trots allt arbetar inom ett politiskt parti."

"Politikens bulimi", Matti Häggström, Barometern 000819
"Hotet mot demokratin är varken EU, en fristånde riksbank, multinationella företag, frihandel eller liberaliseringar. Hotet är en stat som, lidande av svårartad bulimi, lägger under sig allt fler områden som borde vara den enskildes egna. Och som till följd av detta hetsätande inte kan sköta sina primära åtaganden ordenligt. Därför blir mycket bara pannkaka, till och med illasmakande sådan".

"Ett begripligt politikerförakt", Proletären, 000811
"De svenska riksdagspartiernas slätstrukenhet och alltmer överensstämmande politik har fött ett förklarligt politikerförakt vilket dock aldrig kan tas till intäkt för att förkasta politik i allmänhet."

"Stora öron, små munnar", Per T. Ohlsson, Sydsvenska Dagbladet, 000813
"Denna eländiga sommar har rapporterna om partipolitikens kris duggat nästan lika tätt som regnet." "Våra öron har vuxit medan våra munnar har krympt. Svenska väljare behöver fler, mer och tätare val. Eller, om man så vill, munnar som matchar öronen."

"Förnya arbetet i de politiska partierna!", Annika Schilling, Smålandsposten, 000812
"Jag tror att våra grundläggande föreställningar om ett parti måste börja ifrågasättas." "Det är endast då vi politiker vågar släppa taget om gamla handlingsmönster samtidigt som vi aktivt och uppriktigt söker en meningsfull dialog med invånarna i våra kommuner som vi kan få förtroendet tillbaka."

"Bryt politikens toppstyrning!", Anders Wettergren, Göteborg-Posten, 000811
"När människor flyr politiskt arbete och när valdeltagandet sjunker, hotas demokratin." "Politiker som gör tillfälliga nedslag hos folket blir inte mycket mer än kungar på eriksgator. Det behovs mer. I Kalix tar man den nya informationstekniken till hjälp. Där ska man bygga om centrum och inbjuder invånarna via Internet att ta del av skisser och kartor och att lämna synpunkter."

"Lär känna väljarna", Jönköpings-Posten, 000809
"Det finns all anledning att ta SNS rapport på allvar. Inte minst borde politikerna göra det. Men än har vi itne sett några tendenser till detta."

"Utan väljare - inga politiker", Västerviks-Tidningen, 000808
"Det finns all anledning att ta SNS-rapporten på allvar. Inte minst borde politikerna göra det. Men de fortsätter i gamla inkörda hjulspår."

"Låt partierna dö!", Thomas Idergard, Finanstidningen, 000808
De politiska partierna är helt försvunna om lite mer än ett decennium ifall förlusten av medlemmar fortsätter som hittills. "Men vad är då problemet med det? För demokratins vitalitet vore det bättre om utvecklingen fortare. Partierna är i dag det största hindret för goda relationer mellan medborgarna och deras politiska företrädare", menar Thomas Idergard. "Partierna måste radikalt minska sina pretentioner." "Partierna borde i stället fokusera på att ... fixa sammanhängande beslut och få väljare att ta ställning till olika alternativa sammanhang."

"Man måste börja i ideologin", Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning, 000807
"Att partierna är i kris är tydligt, Det mest uppenbara tecknet är de sjunkande - rasande - medlemstalen." "Missnöjet med den rådande situationen kan och bör bli ett stålbad för partipolitiken. För att överleva det, och lämna det stärkta, behöver partierna återvända till en ideologisk klar debatt."

"Varför hörs ingenting?", Vermlands Folkblad, 000807
"Från partierna hör om möjligt ännu mindre. Inte ens från socialdemokraterna, som mer än några andra är liktydigt med svensk politik, hörs ett knyst. Trots att kongressen i våras lovade mer. Att återupprätta den politiska dialogen är en ödesfråga för både socialdemokratin och svensk politik."

"Det måste börja i partierna", Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning, 000805
"En förenande faktor hos dem som varit med i ett politiskt parti men lämnat det är besvikelse." "Det tyder på att förändringen, som Göran Persson försöker regera fram och Bo Lundgren vill ha via grundlagsändringar och ett nytt valsystem, i själva verket måste börja på deras hemmaplan. Grunden till partiernas kris finns nog inom partierna själva."

"Regeringen bäddar för nya röstköp", Eskilstuna-Kuriren, 000802
"De politiska partiernas beskrivs som en utrotningshotad art i den senaste årsrapporten från SNS Demokratiråd. Vi kan räkna med en fortsatt diskussion kring vad det betyder för demokratins utveckling i Sverige. En trist konsekvens kan bli att de oblyga röstköpen tilltar."

"Kris", Robert Björkenwall, Dagbladet, 000801
"Studieförbundet Näringsliv och Samhälle har i sin årliga demokratirapport åter slagit fast att det klassiska partisystemet är på väg att tyna bort. Tyvärr är det befogat."

"Politik är ingen VD-syssla", Per Dahl, Skaraborgs Allehanda, 000731
"Det är paradoxalt. Man trodde att demokratin skulle kunna få stort spelrum genom att den mycket att besluta om. Nu kväver beslutsmassan demokratin i stället, med sina professionella politiska entreprenörer. Tiden börjar faktiskt bli knapp. Redan får partierna subventioner i samma klass som svensk varvsindustri på sin tid. Vi kunde försörja oss utan varven. Men hur når vi delaktighet och spritt ansvarstagande för gemensamma frågor utan partier?"

"Från päronval till personval", Svenska Dagbladet, 000722
Politikens kris behöver inte vara demokratins skriver Svenska Dagbladet. "Om det nu är så att människors positiva inställning till att leva och verka i Sverige inte avspeglar sig i förtroendet för de politiska partierna kan man undra om nya valkretsindelningar, ett tydligare personval, färre riksdagsledamöter, skilda valdagar, eller mer cyberdemokrati kan ändra på det. Det vet ingen, men varför inte låta ett tydligare personvalssystem bli det första viktiga steget i riktning mot den vitalisering av politiken och politikerna som vi alla söker?"

"Vet hut, Bosse Ringholm!", Katrineholms-Kuriren, 000720
"Partierna gräver sina egna gravar ännu djupare om de fortsätter att producera rapporter bestående av skönmålningar av den egna politiken och svartmålningar av motståndarnas. Det urholkar det lilla förtroendekapital som finns kvar hos allmänheten. Du borde veta hut, Bosse Ringholm!"

"Dags att förnya demokratin", Annelie Roswall Ljunggren, Sydöstran, 000715
Dagens unga är varken ointresserade eller oansvariga, men de prioriterar annorlunda än tidigare generationer, skriver Sydöstran. "Attitydundersökningar visar att de inte zappar bara mellan TV-kanaler utan också mellan bostäder och arbetsplatser. De är individualister som säker sin gen väg med de är också toleranta mot andra och beredda att visa solidaritet. De ställer de gamla partierna inför svåra utmaningar. Kan partierna inte svara upp till kraven kommer vi i bästa fall att få se nya partier växa fram. I sämsta fall kommer resursstarka särintressen och enskilda karismatiska personer att ta över."

"Politik i kubik", Kristianstadsbladet, 000713
"I takt med att svenskarna blir allt mindre auktoritetsbundna och individualistiska samtidigt som minoritetens andel av befolkningen ökar uppstår det givetvis ett behov av en politikerkår som även representerar andra än vita, medelålders, heterosexuella män. De partier som lyckas få minoritetens förtroende kan se fram emot fler medlemmar och väljare."

"Håll kommunalval varje vecka!", Lars Leijonborg, Dagens Nyheter, 000712
Lars Leijonborg menar att kommunalpolitiken behöver en egen arena utan inblandning av rikspolitiker. "Kommunalval varje vecka i någon eller några av landets 289 kommuner. En fullvärdig personvalsreform, där alla förkryssade namn räknas fullt ut. En utvecklad E-demokrati för information och samtal via nätet. Det är tre förslag från folkpartiet för att utveckla demokratin i Sverige. Ett år resor i landet som jag och Marit Paulson har gjort, med träffar och samtal, har givit många tankeställare. Våra tre förslag skulle vara en mycket god början till en vitalisering av demokratin."

"Kris för partierna, knappast för politiken", Smålands-Tidningen, 000712
"För demokratins skull måste man hitta former för att ta till vara på alla de viktiga politiska tankar och idéer som finns bland dem som inte vill arbeta inom dagens partipolitik. Det finns i och för sig gott om kloka människor inom alla partier som har stor krisinsikt. Men att se problemet är en sak, att hitta en lösning är något annat. Om partipolitiken ska förnyas inifrån, måste de ju förnyas just av dem som trivs i - eller åtminstone står ut med - dagens arbetsformer."

"Politik är ingen VD-syssla", Per Dahl, Nordvästra Skånes Tidningar, 000711
"Vill vi, ungefär som näringslivets ägare, ge makten till en VD som visserligen snabbt kan avskedas, men som innan dess - i likhet med Konungen i 1809 års regeringsform - "ensam äger styra riket"? Nej. För politik handlar nämligen i grunden inte alls som VD-uppgifter om att styra verksamheter, företag till exempel. Politik handlar om diskussioner om hur vi vill ha det med gemensamma frågor. Politik handlar om vad vi tycker är bra och vad vi tycker är dåligt. Just det, "tycker"! Och att tycka är vi alla ungefär lika bra på. Att ersätta vårt tyckande med "tryckarentrepreneurer", är att ersätta människor med åsiktmaskiner."

"Folkrörelser hör framtiden till", Åsa Petersen, Aftonbladet, 000709
"Folkrörelser hör framtiden till. Det visar inte minst de politiskt obundna nätverk som växer ut människors ilska. "Stockholm inte till salu" har sällskap av otaliga byalag, miljörörelsen, queerrörelsen och kvinnorörelsen. Frågan är inte om människor kommer fortsätta engagera sig, utan var de får utlopp för sitt engagemang. Partipolitiken är inte längre den självklara arenan."

"Är elitdemokratins tid här?", Lars Nord, Sundsvalls Tidning, 000708
"Det mest typiska för svensk demokrati år 2000 är vare sig partiernas centrala roll eller IT:s nya möjligheter, utan istället många medborgares lust att överlåta ansvar och makt till en närmast professionell makthavargrupp. Vi står idag i realiteten mycket nära en slags elitdemokrati av närmast amerikansk typ, där de allra flesta inte längre orkar bry sig om vilken sorts samhälle de vill ha, alternativt inte tror att det spelar någon roll vad politiker har för åsikt om detta."

"Demokratins dynamik", Smålandsposten, 000707
Förnyelse och försiktighet måste samsas, skriver Smålandsposten. "Partierna bör - måste rättare sagt - vara anpassningsbara och möta väljarnas krav på en mer effektiv och smidig demokrati. Samtidigt är det viktigt att kunna luta sig emot något beständigt, som explicit uttrycker vilka krav som ställs på ett demokratiskt system. Förändringar i valsystemet kan vara en väg att gå för att skapa mer dynamik i demokratin. Men det låter sig inte göras vare sig lätt eller fort."

"Minskat förtroende för partierna förvånar inte", Barbro Westerholm, Tidningen Ångermanland, 000706
Barbro Westerholm, förbundsordförande, Sveriges pensionärsförbund, befarar ännu lägre förtroende för politiska partier, och pekar på att pensionärsförbundens medlemsantal ökar. Över hälften av landets pensionärer är medlemmar i något pensionärsförbund. "Varför söker sig då äldre till pensionärsförbunden. Den undersökningen som gjorts inom SPF visar att det är tre skäl. Det första är att man söker social gemenskap, det andra är att förbundet erbjuder en bra gruppförsäkring, och det tredje är att man vill tillhöra en organisation som driver pensionärspolitik."

"Utplånade år 2013", Piteå-Tidningen, 000704
Hur kommer partipolitiken att se ut i framtiden? Det undrar Piteå-Tidningen. "Trots partiernas tal om förändring och föryngring görs mycket lite för att förändra den aktuella situationen. Inom socialdemokratin går arbetet vidare helt enligt gamla, invanda rutiner. Viljan att rekrytera unga är stor men inte på bekostnad av reell förändring. Unga kommer inte sällan på kollisionskurs med partiernas konservativa kultur och därför kan det snarast vara en lättnad för många när de unga kastar in handduken. Orosmolnen försvinner och arbetet går vidare."

"Demokrati utan partier", Jesper Strömbäck, Örnsköldsviks Allehanda, 000703
81 procent av svenskarna anser att partierna är nödvändiga för att det politiska systemet ska fungera, påpekar Jesper Strömbäck. "Ändå är det samma folk som lämnar partierna, vilket visar på inkonsekvens i åsikt och handling. Om man anser att partierna är nödvändiga, då borde man rimligtvis vara beredd att själv bidra genom eget parti-engagemang."

"Stäng inte ute ungdomarna", Laholms Tidning, 000630
Laholms Tidning skriver att för att kunna ta tillvara och utveckla ungdomars demokratiintresse måste deras möjlighet att påverka den egna vardagen förbättras. "Det handlar om allt från skolan till fritiden. Det borde inte fattas ett enda skol- eller fritidspolitiskt beslut i vårt land utan betydande påverkan från barn och ungdomar."

"Stäng inte ute ungdomarna", Hallands Nyheter, 000630
"Sänkning av rösträttsåldern till 16 år skulle säkert vara möjligt utan några äventyrligheter. Dagens ungdomar är mer kunniga och fota också intresserade av vad både deras föräldrar och far- och morföräldrar var vid motsvarande tid i livet."

"Sänkt rösträttsålder är ett möjligt medel", Östersunds-Posten, 000629
"Våldet i Zimbabwe borde mana till eftertanke hos dem som tar den svenska demokratin för självklar eller med en klackspark. Men att andra får slåss för sin demokratiska rätt räcker inte. Mer måste göras för att locka unga till demokratiskt arbete." Det skriver tidningen Östersunds-Posten.

"E-demokrati på väg", Sofia Nerbrand, Dagens Nyheter, 000629
"Det är en paradox att yngre människor anser att det har makt över sin egen lilla värld, men inte över den stora gemensamma. Ett potent verktyg som de redan har i sin hand är Internet. Nätet spelar en stor roll för nya alternativa ungdomsrörelser, till exempel för mobiliseringen av demonstranter av alla möjliga schatteringar vid WTO-mötet i Seattle." Sofia Nerbrand tror att e-demokratin kommer att hamna i fokus den närmsta tiden. "Tekniken finns där. Potentialen är enorm. Nu är det upp till alla oavsett ålder - att se till att det inte blir simpel knapptryckardemokrati vars stjärna snabbt dalar."

"Unga tar parti", Sydsvenska Dagbladet, 000629
Sydsvenska Dagbladet anser att det är logiskt att allt färre unga väljer att engagera sig politiskt. "Översitteri och självbelåtenhet lockar inga unga. Föga förvånande söker ungdomar andra vägar för att göra sina röster hörda." "Intresset är det inget fel på. Ungdomarna tar gärna parti i politiska frågor. Men partierna bryr de sig inte om."

"Perssons bottenrekord", Offensiv, 000627
"Missnöjet med marknadens diktatur och de stigande orättvisorna får extra näring av de etablerade partiernas förtroendekris. Denna förtroendekris är bestående och oåterkallelig. Det finns ingen väg tillbaka till den gamla tidens politiska stabilitet. Det finns ett skriande behov av ett nytt socialistiskt arbetarparti som styrs av medlemmarna och som för alltid stängt dörren för karriärister och jasägare. Rättvisepartiet Socialisterna har inlett arbetet på att bygga ett sådant parti och vår politik kan sammanfattas i kravet på socialistisk arbetarpolitik och politiker på arbetarlön."

"Rådlöst demokratiråd", Nu, 000626
Demokratirådets rapport presenterar varken okända fakta eller kommer med förslag till lösningar skriver tidningen Nu. "Att misstron mot valda och partier är stort och blivit allt större är inget att förvåna sig över. Allt fler människor har stora kunskaper om politik i allmänhet och om ett eller flera sakområden i synnerhet. Politiker och partier exponeras - helt riktigt - i media som aldrig förr. Ingen annan bransch, statsvetare ej undantagna, utsätts tillnärmelsevis för samma hårda offentliga granskning som politiker och partier." Det liberala nyhetsmagasinet fortsätter: "Demokratin behöver vitaliseras. Partierna skriver efter nya medlemmar. Men det är inte de nuvarande medlemmarna i partierna som är problemet utan alla som väljer att inte engagera sig."

"Medlemsflykten ingen nyhet men svår att vända", Haparandabladet, 000623
Haparandabladet skriver att samhällsmedvetna människor skapas av skolan. "Ska samhället även fortsättningsvis styras enligt det demokratiska systemet krävs samhällskunniga människor som har insikt i hur samhället styrs och som därmed har kunnande och möjlighet att engagera sig i utvecklingen på det politiska planet. Ett sätt att vända utvecklingen är att lyfta fram samhällsvetenskapen i skolan."

"Partiavveckling till år 2013", Broderskap, 000622
Tidningen Broderskap funderar över om partierna kan förändras och i så fall hur? "Det är frågor som snart måste få sina svar, om inte 1900-talets folkrörelsedemokrati helt skall slutkas av de nya ekonomisterna och andra makteliter, vars enda syfte är att främja sina egna egoistiska intressen. Demokratins framtid förtjänar en och annan tanke i gröngräset."

"Stora partier är bra för demokratin", Bergslagsposten, 000622
Det finns ingen naturlag som säger att medlemsantalet i de politiska partierna måste minska, skriver Bergslagsposten. "En av hemligheten bakom framgångarna för Labour i Storbritannien var till exempel att antalet medlemmar ökade kraftigt. Partierna borde överväga att satsa mer pengar på verksamheten på det lokala planet och mindre på flotta reklampelare. Det finns för övrigt undersökningar som pekar på att reklamaffischernas politiska budskap har liten eller ingen effekt på valresultatet."

"Demokrati för eliten?", Karin Andersson, Örebro Kuriren, 000619
Karin Andersson skriver att dagens partier är elitistiska i sin oförmåga till förnyelse, och att dagens prioriteringar och organisation framstår som ultimata. "Själv har jag på åtskilliga partimöten hört de redan frälsta sucka över de som uteblir, de som inte förstår vikten av partiarbete och de bortskämda ungdomarna. Men det är inte medborgarna det är fel på. Tvärtom - dagens medborgare är bättre upplysta och bättre utbildade än tidigare generationer."

"Vad politiken handlar om", Per Dahl, Oskarshamns-Tidningen, 000619
"Förre riksdagsledamoten Ulf Kristersson undrade en gång lite retoriskt om det numera fanns någon person som var så blåögd att han gick med i ett parti för att försöka påverka. I partier gick man enligt honom av samma skäl som man valde charterresa inför semestern; man uppskattar det redan färdigskrivna programmet. Var man missnöjd fick man väl byta parti. Så är det nog, även om man till skillnad från Kristersson inte behöver tycka att sakernas tillstånd är bra. Makten i politiken går alltmer från partier till deras valda politiker."

"Politik utan konturer", Sydsvenska Dagbladet, 000618
Sydsvenska Dagbladet funderar över vilken roll oppositionen spelar för medborgarnas bristande politiska intresse. "Det är nu, mitt emellan två val, som oppositionen måste börja samla sig kring ett fungerande alternativ. Med tanke på hur lite motstånd Persson hittills har fått lär den behöva en ordentlig startsträcka."

"Ingvar Carlssons majoritetsval skulle klyva Sverige", Hans Bergström, Dagens Nyheter, 000618
Hans Bergström skriver, apropå debatten om valsystem, att demokratin kräver en balans mellan representation och leverans. "Den måste kunna handla, men den bör samtidigt kunna ta in olika strömningar i samhället så att de känner sig företrädda. Om viktiga nya konfliktlinjer i befolkningen - säg anti-EU-inställningen - inte alls företräds i parlamentet uppstår en distans mellan systemet och medborgarna som också kan bli allvarlig. Att via valsystemet slå ut alla partier utom socialdemokraterna och moderaterna vore att gå för långt i att alienera riksdagen från stora medborgargrupper och viktiga strömningar."

"Demokratin tappar medlemmar?", Helsingborgs Dagblad, 000617
"Nu är inte partier några evighetsinrättningar. De är endast instrument för åsikter och värderingar, som har genomslag i samhället under relativt begränsade historiska perioder. Men samhället förändras, numera snabbare än någonsin. Sådant bäddar för en omstöpning av partistrukturen. Det ligger inte något onaturligt i det."

"Många chanser till fina klockor", Hanna Pettersson, Arbetet Nyheterna, 000617
"Demokratisk folkrörelse eller kampanjorganisation? Det är frågan för socialdemokratin. Om man väljer det senare alternativet finns ingen chans att undvika att bli ett parti bland alla andra." Det skriver Hanna Pettersson i Arbetet Nyheterna. Hon kommenterar en intervju med Lena Hallengren, ordförande i socialdemokraternas framtidsgrupp, som har uttryckt att partimedlemskapet borde ge exklusiva förmåner. Hon anser att man som medlem måste få veta vad "sossarna" tycker. Hanna Pettersson skriver: "Jag tror inte mina ögon. Vilka är "sossarna"? Själva vitsen med att vara medlem måste väl vara att vara med och diskutera vad "de" ska tycka."

"Hierarkierna är på väg bort", Mauricio Rojas, Göteborgs-Posten, 000617
Mauricio Rojas anser inte att demokratin är i kris. "Krisen drabbar en specifik organisering av demokratin, inte demokratin som ideal. Det är detta som demokratins domedagsprofeter inte förstår. I själva verket finns det ingen verkligen anledning att vara sorgsen och vemodig. Snarare tvärtom. Vad vi lämnar bakom oss är en mycket begränsad, rent av primitiv, demokratiform. Den typ av demokrati som utvecklades under den första moderniseringens tid följde samma principer som det hierarkiska industrisamhället i övrigt gjorde."

"Överlever partierna?", Skånska Dagbladet, 000617
Skånska Dagbladet skriver att morgondagens politiska partier måste anpassa sig till informationssamhället och de nya livsformerna. "Förmodligen kommer partierna i framtiden att bygga mindre på de formella medlemskapen och mer på utåtriktad information, lösliga organisationsformer och professionella propaganda- och lobbyistkanslier. Det är en utveckling i amerikaniserad riktning som man av flera skäl kan beklaga." Men tidningen konstaterar att det trots allt är viktigare att partierna överlever.

"Den permanenta makten", Sander, Dagens Nyheter, 000617
"I en vital demokrati växlar partierna vid makten. Bara då kommer alla medborgare att utöva det politiska inflytande som är kärnan i demokratin. Från den här synpunkten är svensk demokrati abnorm. Den har genomgått ett unikt experiment. I nästan sju decennier har ett parti, socialdemokratin, haft nära nog totalt monopol på regeringsinnehavet, och därmed på den politiska makten."

"Kund eller medborgare?", Ernst Klein, Östgöta Correspondenten, 000617
Enligt Ernst Klein finns det inga andra partier som kan ta ansvar för helheten i en politiskt styrd verksamhet. "Det är utmärkt om människor engagerar sig i alla möjliga sorters föreningar och aktionsgrupper med speciella mål. Men det räcker inte. Och vi kan inte överlåta till en politisk elit att på egen hand göra avvägningar av de krav som från olika håll ställs på samhället. I demokratin måste vi vara många som upplever oss just som medborgare - även när vi är kunder i en kommunal verksamhet."

"Riksdagsdebatterna måste bli mer alerta och tillgängliga för väljarna", Strömstads Tidning / Norra Bohuslän, 000617
Tidningen vänder sig mot ordningen på inläggen i partiledardebatten. "Vänd på dagordningen! Låt statsministern tala först och lägga fram sina visioner och dagsaktuella politik. Därefter är det dags för oppositionen att torgföra sina alternativ och angripa regeringens politik."

"Kommer partierna att försvinna?", Barometern, 000617
"Sannolikt har partiernas förnyelse dock motverkats av de statliga och kommunala partistöden, vilka egentligen bara moderaterna velat minska. Dessa bidrag utgör effektiva om än inte fullständiga hinder för nya partibildningar."

"Påtaglig partikris", Norra Västerbotten, 000617
"Partierna måste förnyas. Och som så ofta är fallet är nyckeln förmodligen att se över organisationen och sättet att arbeta. Det är ett förändringsarbete som måste bedrivas parallellt även om det ser ut att vara sättet att arbeta som är mest akut. Och detta arbete måste göras medan det finns medlemmar kvar."

"Partierna behövs", VLT, 000617
Partierna behöver både frimodigt försvara varför de behövs och förändra sitt sätt att arbeta, skriver VLT. "Nu lever de alltför mycket i en egen sluten värld. De behöver göra sig mer beroende av medlemmar och mindre av det offentliga partistödet. Val lite oftare skulle öka det politiska intresset, partierna når flest medlemmar i valrörelser. De måste tillåta mer intern opposition och visa att medlemmarna inte behöver hålla med om alla partiståndpunkter."

"Dags att hitta ny demokrati", Liza Marklund, Aftonbladet, 000616
"Problemet både med det bristande förtroendet för politikerna och medlemsflykten från partierna tror jag delvis beror på själva begreppet partipolitik. Jag skulle själv gärna engagera mig i min egen stadsdel i Stockholm, driva frågor om skola och omsorg och fungerande kommunikationer, men jag skulle aldrig klara att ingå i en politisk organisation. Partipolitiken känns föråldrad, hierarkisk, sluten och förlegad. Ibland fixar jag inte ens att rösta, alla partier har åsikter jag aldrig kan ställa upp på." Det skriver Liza Marklund i en krönika i Aftonbladet.

"Partierna tappar väljarkontakten", Jesper Bengtsson, Aftonbladet, 000616
Jesper Bengtsson konstaterar att det enda som är säkert är att de gamla partierna måste göra något om de ska överleva. Han nämner några goda exempel: "I Danmark hade man sin partikris för tjugo år sedan och nu ser man hur stödet för partierna ökar igen. I USA har utvecklingen också vänt. Där har identifikationen med de två stora partierna ökat samtidigt som väljarna uppfattat att skillnaderna mellan dem har blivit större. Tydligare skillnader mellan partierna? Kanske kan det ge någon vägledning."

"Rotlöst", Anders Ehnmark, Expressen, 000616
Att medborgarna lämnar partierna innebär inte att de lämnar politiken, skriver Anders Ehnmark i Expressen. "Kanske ska man dock inte vara så pessimistisk: det är sant att medborgarna lämnar partierna, men det betyder inte att de lämnar politiken. Demokratin uppfinns på nytt när den behövs. Enfrågerörelser och nya konstiga partier blomstrar på det lokala planet. Det den tyske sociologen Ulrich Beck kallar "subpolitik" tycks vara partilivets överlevnadsform för närvarande."

"Oops!", Expressen, 000616
"Det är nästan dags att utropa: Stackars partier! All denna negativa uppmärksamhet, allt detta krisstämplande som förstärker en redan nedåtgående spiral. Vem vill verka i en krisbransch? Vem vill jobba ideellt i ett parti, när det aktiva ansvarstagande medborgarskapet kan utövas på andra attraktiva arenor?" Det undrar Expressen i en ledarkommentar, och avslutar artikeln: "Många sjunger nu sången om partiernas kris. Men trots allt - och det stämmer också SNS statsvetarkör in i - det är viktigt att inte sätta likhetstecken mellan parti- och demokratikris. Den svenska demokratin mår faktiskt förhållandevis bra."

"Folkstyret behöver väl fungerande partier", Håkan Larsson, Östersunds-Posten, 000616
"De snabbt krympande medlemstalen i de politiska partierna är alarmerande. Fortsätter dagens utveckling ökar utrymmet för elitstyre, populism och ett allt mer auktoritärt styre. En väl fungerande demokrati kräver att partierna öppnar sig, men också att de många medborgarna tar ansvar." Östersunds-Posten anser också att medborgarna har ett stor ansvar. "Önskar vi leva i ett demokratiskt samhälle måste vi också vara beredda att lägga tid och kraft på att det ska fungera."

"Partikrisen", Lennart Hjelmstedt, Sölvesborgs-Tidningen, 000616
Tidningen befarar att personvalet bidrar till att försvaga partisystemet, och att risken därmed är att partierna blir "renodlade politiska expertmaskiner som mobiliseras till valmaskiner inför valen med som mellan valen lever i kontaktlöshet med vanligt folk. I stället blir utrymmet större för LO, SAF, Volvo eller vem det vara må, att få inflytande. Politikerna blir en kamarilla runt mer eller mindre egna intressen. Folket lämnas utanför som åskådare."

"Dags för partiledardebatt med nya tider och former, Ystads Allehanda, 000616
Ystads Allehanda konstaterar att partiledarna skulle använda partiledardebatten till att komma med lite nya, oväntade utspel. Dessutom borde debatterna tv- och radiosändas under tider då människor har möjlighet att titta och lyssna. "Partierna har tyvärr inte förmått lämna de invanda och stela positionerna kvar på 1900-talet - medan väljarna, däremot, vandrar vidare."

"Demokratiskt dilemma", Nya Dagen, 000616
"Kan vi få se nya, mer tidsenliga partibildningar? Det finns inga nya partityper i sikte, skriver SNS-forskarna i DN. Men det är en sanning med modifikation. På det kommunala planet finns ett avsevärt antal lokala, nybildade partier. Demokratins framtid utvecklas med all säkerhet underifrån, inte uppifrån; detta är ju också demokratins kärna och idé."

"I väntan på revolutionen", Hudiksvalls Tidning, 000616
Måste dagens partier rasa ihop innan vi kan bygga något nytt för framtiden eller förmår de överleva det stålbad som väntar i övergången till en modernare demokrati? Det undrar Hudiksvalls Tidning, och fortsätter: "Partierna står inför en sammetsrevolution, men som regel börjar inte revolutionen i de gamla institutionerna. Den kommer att börja någon annanstans."

"Riksdagen sprider politisk förvirring", Örnsköldsviks Allehanda, 000616
"I partiledardebatt när den är som bäst är det stuns. Men ingen vinner förstås på att ett annat parti plötsligt och öppet erkänner att det har fel. På så sätt är även de bästa riksdagsdebatter förutsägbara."

"Produktutveckling i partipolitiken", Svenska Dagbladet, Göran Albinsson Bruhner, 000616
"Det går dock inte att rycka på axlarna och säga att partier som överskridit bäst föredatum bör vandra samma väg som andra överåriga konserver. Partier fyller nämligen viktiga funktioner i en demokrati. Partier behövs bl a för att artikulera nya idéer, för att jämka samman olika krav till konsistenta handlingsprogram och för att rekrytera kandidater till förtroendeuppdrag. I avsikt att skrämma läsarna ägnar forskarna sitt avslutande kapitel åt en analys av ett samhälle utan partier. Här går de dock för långt."

"Politikens välgörare som konfliktskapare", Nils-Eric Sandberg, Dagens Nyheter, 000616
Nils-Eric Sandberg menar att politikerna inte kan skylla partiernas problem på faktorer som ligger utanför dem själva. "De politiska besluten och systemens egen dynamik bör kunna förklara mycket av att det merborgerliga engagemanget i partierna minskar medan misstron ökar." Sandberg hävdar att förklaringarna ligger dels i systemens komplikationsnivå, dels i den politiska sektorns expansion.

"Partstöd blir partidöd", Dagens Industri, 000616
Dagens Industri påpekar att politiken är en underlig krisbransch. "Trots den långvariga debatten om det sviktande förtroendet fungerar det inre partiarbetet på nästan samma sätt som under politikens dynamiska epok. Trots att torgmöten och studiecirklar knappast längre lockar några skaror alls fortsätter partierna med verksamheten som om ingenting hade hänt. Och under torsdagens avslutande partiledardebatt i riksdagen hördes åter de välbekanta meningsutbytena som engagerar så få. När andra krisbranscher tvingas till både tuffa omprövningar och uppsägningar råder det motsatta i partierna. Retoriken går på rutin och i riksdagens korridorer anställs fler och fler assistenter och talskrivare. Partiombudsmännen har högre löner och kör bättre bilar än någonsin. Drivkrafterna att förändra finns knappast inne i systemet."

"Elit utan publik", Mats Linder, Finanstidningen, 000616
"I går spelade Sverige mot Turkiet. När detta skrivs är resultatet inte känt. Men mitt under brinnande EM spelades häromdagen en helsvensk fotbollsmatch på hög nivå." Mats Linder syftar på partiledardebatten, och konstaterar att folket lämnar en mållös tillställning.

"När partierna kroknar", Sydsvenska Dagbladet, 000616
Sydsvenska Dagbladet anser att partierna behöver medlemmar. "Framför allt är det inom partierna som olika gruppers krav kan sammanjämkas. Medlemmarna ger också legitimitet åt partiernas anspråk på att kunna formulera angelägna problem. Medlemmarna ger också, än så länge, partierna folklig förankring."

"Partier liknar glesbygd", Västerbottens-Kuriren, 000616
"De politiska partierna liknar glesbygden. Antalet medlemmar minskar kraftigt, de gamla dör, en del ger sig av - men mycket få kommer till. Detta är problemet. Förnyelsen, inspirationen av nya erfarenheter uteblir. Partierna verkar dock mer rådlösa. Men även här finns likheter. De som litar till gamla arbetsformer och bidrag från staten stagnerar, de som gör något på egen hand och utnyttjar bidrag för att förändra har bättre utsikter."

"Partiväsendet i förfall", Tord Bergkvist, Tidningen Ångermanland, 000616
"Det är oerhört oroande om dagens partier skulle tyna bort uran att ersättas av nya typer av partier. Då uppstår ett slags maktvacuum och vacuum strävar alltid efter att fyllas av någonting. Det blir då de starka aktörerna, särintressena, som fyller det lediga utrymmet. Det är lätt att se att karismatiska människor och små elitgrupper genom de moderna medierna skulle kunna lägga under sig makt med allt vad det innebär av populistiska metoder och vandring bort från demokratin."

"Partipolitisk skymning", Kristianstadsbladet, 000616
"Alltså - vårsejourens slutdebatt i riksdagen avslöjade att det knappast är någon blomstertid som väntar den svenska partipolitiken utan snarare skymningsår. "Vi lever i en spännande tid", sa Persson. Efter gårdagens tillställning kan det inte vara många som är beredda att hålla med.

"Impopulära partiledare debatterade i riksdagen", Robert Sundberg, Norrländska Socialdemokraten, 000616
"Det var en bra debatt som tog upp centrala frågor som skolan och skatterna. Studier om partiledarnas popularitet får inte ta över från de viktiga sakfrågorna med förankring i ideologier. Partiledarna kan öka i respekt genom att tala om angelägna frågor. Det är bra att riksdagen står i centrum. Den är det naturliga centrumet för politisk debatt."

"Farligt med svaga partier", Sundsvalls Tidning, 000616
Det tillhör det politiskt korrekta beteendet att idiotförklara politiker och tala illa om partier, skriver Sundsvalls Tidning. "Inget missförhållande är för litet för att läggas politikerna till last. Påståenden som att politiker vet inget, inget förstår och inget kan, går det tretton på ett dussin. Det påverkar självförtroendet. Det påverkar viljan att åta sig politiska uppdrag. Det skapar en falsk bild av politiken. Även bland politiker själva finns en tendens att tala illa om det de gör och nästan be om ursäkt för att de finns och verkar. Tråkigt, tråkigt, tråkigt, så låter valsen."

"Impopulära partiledare debatterar sakfrågor", Robert Sundberg, Länstidningen Östersund, 000616
"Partiledarna kan öka sin respekt genom att tala om politikens angelägna frågor och så sända tydliga signaler. Det är också bra att riksdagen står i centrum för debatten. Riksdagen är det naturliga centrumet för politisk debatt. Bonniers och deras dominerande massmedier, med Dagens Nyheter och dess debattsida, ska självklart skildra och granska det politiska skeendet."