SNS DEMOKRATIRÅD 2002

Pressklipp

Ansvar är det bästa ting, Lars Ilshammar, LO-Tidningen, 28/9 2002
"Statsvetarna går inte heller att ställa till ansvar eller rösta bort i vallokalen." "Om Demokratirådet och andra ville göra en insats för mera ansvarsfull demokrati borde de se till att folkviljans kungsregel om förtroende och ansvar inte enbart gällde skådespelarna på scenen, utan också regissör, scenograf, producent och recensenter."

En seger för Persson - en seger för mitten, Jönköpings-Posten, 16/9 2002
"Forskare, bland annat professor Olof Petersson, har i en rapport till Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, föreslagit att en så kallad skuggregering bör bildas. Införandet av en sådan kräver att de borgerliga partierna hela tiden håller på att ena sig i ett sådant kuggkabinett. När så valrörelsen börjar 2006 så har väljarna ett ordentligt alternativ att ställa mot den rödgröna röran på vänstersidan. Det skulle stimulera hela det politiska livet och därmed demokratin tjäna på."

Regeringsfrågan, Karlshamns Allehanda, 13/9 2002
"Tänker Göran Persson i det fallet sitta kvar och börja om från början för att försöka locka till sig centern eller folkpartiet i regeringen? SNS Demokratiråd anser att det här finns en brist i vår författning och att i stället talmannen skulle ges initiativet. Riksdagen skulle välja regeringsbildare genom positiv majoritet, inte som nu med negativ."

Det är ditt val, Östersunds-Posten, 12/9 2002
"Demokratirådet, med statsvetaren Olof Petersson i spetsen, har liknande tankar om folkets rätt att få kunskap om vad som hänt i riksdagen. Bättre återrapporterings- och utvärderingsrutiner efterfrågas. Det är självklart viktigt att analysera och bedöma de löften inför framtiden som politikerna ger. Men lika viktigt är det att granska vad regeringspartierna åstadkommit".

Nu sitter Persson själv i rävsaxen, Södermanlands Nyheter 9/9 2002
”Det enda vi kan vara säkra på just nu är att valutgången är oviss och att det är på söndag som väljarnas röster avgör vilken regering vi kommer att få. Så borde det vara. Men erfarenheterna visar något annat. Regeringar förlorat valet men vinner makten. Så sammanfattar fyra statsvetarprofessorer sin rapport ’Demokrati utan ansvar’ (SNS) som visar att sambandet mellan väljarutslag och regeringsbildning i själva verket är svagt.”

När alla skyller på alla andra, Niklas Ekdal, Dagens Nyheter 8/9 2002
”Livet måste levas framåt men är bara begripligt bakåt. Samma sak med politiken. Vi väljer våra representanter på löften om vad de tänker göra under kommande år, men kan bara utvärdera insatserna i efterhand.”
”Sanktionsteorin, kallar statsvetarna det här. Vi borde alla – väljare, medier, forskare, opposition – bli fräckare när det gäller att utkräva ansvar.”

I den bästa av alla världar, Jesper Strömbeck, DIK-Forum 11, 2002
"Allt för ofta undviker partierna att på ett klart och tydligt sätt redovisa hur de har agerat under de föregående åren, vilket försvårar medborgarnas möjigheter att utkräva ansvar. Detta pekar bland annat SNS Demokratiråd på i sin senaste rapport. När den grävande och undersökande journalistiken därutöver få ge plats åt infotainment och en journalistik som gestaltar politik som sport, spel och strategi, blir det ännu svårare för medborgarna att skaffa sig den information de behöver för att utkräva ansvar.

Rör inte vår konstitution, Torbjörn Tännsjö, LO-Tidningen 23, 2002
Torbjörn Tännsjö är kritisk mot förslaget att en regering bara ska kunna bildas om den har aktivt stöd av en majoritet i riksdagen. "Jag tror att dett aförslag är fullkomligt missriktat och att det, om det skulle bli verklighet, bara skulle fördjupa krisen för vårt demokratiska styrelseskick."

Ut ur skuggan, Ystads Allehanda m.fl. 1/8 2002
"Likväl finns det en poäng med skuggregeringar. Regeringen skulle inte kunna glida undan sakfrågorna lika lätt om det fanns tydligt urskiljbara motdebattörer i oppositionen. Med en sådan ansvarsfördelning skulle väljarna lättare kunna jämföra regeringens politik med ett borgerligt alternativ. Fler personer vid sidan av de ganska bleka partiledarna skulle också ge oppositionen färg."

Orealistiskt med skuggregering, Vestmanlands Läns Tidning, 1/8 2002
"Tanken med skuggregering är alltså inte dum, men i dagsläget orealistisk. Idén är emellertid värd att ha med sig vid en översyn av det politiska systemet."

En borgerlig skuggregering, Västerbottens-Kuriren, 1/8 2002
"Kanske borde det borgerliga regeringsalternativet överväga någon begränsad form av oppositionsregering under valrörelsen?"

Det är enfaldens megafoner!, Jarl Strömbäck, Örnsköldsviks Allehanda, 1/8 2002
Riksdagskandidaten Jarl Strömbäck, fp, refererar Demokratirådets enkät där statsvetarprofessorer bedömer Sveriges statsministrar: "Dessbättre har vi som medborgare fortfarande rätten och möjilgheten att värdera våra politiska ledares värv, helt oavsett de värderingsmått en isolerad elit likt ett antal statsvetare väljer."

Starta demokratiutredning redan nu, Åbo Underrättelser, 30/7 2002
"Kritiken mot den överbreda regeringen tilltar. [Det är] önskvärt med tydligare ansvar även i Finland. ... Behovet av en utredning är särskilt akut med tanke på att Finland saknar oberoende tankesmedjor som regelbundet granskar och väcker debatt om demokratins funktionssätt (jämför Demokratirådet)."

Mer makt åt väljarna, Åsa Bengtsson, Åbo Underrättelser, 26/7 2002
"Utgångspunken för rapporten är den svenska verkligheten men stora delar av resonemangen är aktuella även för Finlands del. De problem som författarna pekar på, med bristande ansvarsutkrävande och minskande valdeltagande, är nämligen betydligt mer överhängande i Finland än i grannlandet."
"De blocköverskridande regeringarna som andas konsensus är kanske framgångsrika i att öka Finlands ekonomiska välstånd. Man får dock betala ett pris för det ständiga kompromissandet i form av ett demokratiunderskott."

Samförståndet förödande, Norrbottens-Kuriren, Enköpings-Posten m.fl. 24/7 2002
"Det behövs tydligare konflikter i svensk politik. Samförstånd och breda koalitioner riskerar att skapa ett ointresse för politik, och om medborgarna inte går och röstar behöver inte sittande politiker vara rädda att behöva ställas till svars för vad de ställer till med. Att ge pengar pengar och makt till politiker som inte utvärderas verkar inte klokt. SNS Demokratiråd ... menar att att bristen på tydlig opposition är ett av de allvarligaste problemen med den svenska demokratin."

Den svåra regeringsfrågan, Robert Sundberg, Dala-Demokraten 23/7 2002
"Hur ska v och mp betraktas? Som regeringspartier, liks s, eller som oppositionspartier, likt de borgerliga?" "Även om det är bra om s kan nå egen majoritet och bilda regerings själva så anser jag, likt mp, att det för väljarnas möjlighet att utkräva ansvar är bra med majoritetsregeringar."

Persson i regeringstankar, Lennart Hjelmstedt, Blekinge Läns Tidning m.fl. 22/7 2002
"Demokratirådet har en del förslag för bättre demokrati, såsom att regeringar ska röstas fram med positivt stöd och att regeringen ska godkännas av en majoritet i riksdagen. Rådet vill också öka möjligheterna till nyval, kräva att riksdagen informerar bättre om hur en regeringsperiod faktistk avlöpt jämfört med löftena och förtydliga hur makten fördelas mellan olika nivåer. Mycket av detta borde diskuteras innan Sverige börjar uppfattas som ett politiskt arvrike."

Att utkräva ansvar från kommunpolitiker, Per Dahl, Barometern, 16/7 2002
"Demokratirapporten pekar på hur svenska politiker och partier mycket ofta försöker glömma det som hänt för att i stället se framåt. Men vad har de presenterat under den tid de suttit vid makten? Och hur är det i våra kommuner? Här är det ofta krångligare, eftersom politiker i många kommuner går i flock och inte riktigt vågar opponera mot varandra."

Visa upp en borgerlig skuggregering, Barometern, 12/7 2002
"Hur vore det till exempel att i andan från SNS senaste demokratirapport bilda en skuggregering? Ett klart regeringsalternativ med namngivna ministrar? Naturligtvis med lite sömsmån för att korrigera för sista minutenförändringar mellan partiernas styrkor. Men där politiken och förslagen hos ett starkt handfast borgeligt alternativ gavs tydliga ansiken."

Röstar väljarna fel?, Upsala Nya Tidning, 4/7 2002
"SNS:s förslag skulle leda till att väljarna vet vem de ska utkräva ansvar av. Men det det skulle ändå inte garantera att väljarna får besked före valet om vad en röst på Göran Persson i praktiken innebär, alltså vilka partier han vill samarbeta med."

Valfrågan: Vem skall regera?, Gunnar Andrén, Sundsvalls Tidning, 30/6 2002
Demokratirådet redovisar en undersökning av väljarnas åsikter i regeringsfrågan; mellan var fjärde och var femte saknade uppfattning. "Varför? Jo, hur bisarrt det än låter kan en förklaring vara att kunskapen är betydligt sämre än man kan ana hos en stor del av väljarkåren om vilket parti som regerar landet, alternativt stöttar eller ingår i regeringen."

Socialdemokratin alltid vid makten?, Svenska Dagbladet, 17/6 2002
"Statsvetarprofessorerna Olof Petersson, Sören Holmberg, Leif Lewin och Hanne Marthe Narud konstaterar i sin kartläggning av det europeiska regeringsmönstret att minoritetsregeringsproblemet inte är unikt för Sverige, men har å andra sidan inte några kraftfulla reformer att rekommendera. Det räcker inte med förhoppningar om bättre representativitet, tydligare regeringsalternativ, skuggregering, bättre information till väljarna, klarare maktdelning. Bara en statsvetarprofessor kan tro att en riksdagsskrift till alla väljare om mandatperiodens viktigaste beslut skulle skapa ökad klarhet."

Perssons nya dubbelspel, Norra Västerbotten, 15/6 2002
"Det är inte att undra på att SNS Demokratiråd vill att riksdagen vid mandatperiodens slut berättar om vad riksdagen har beslutat om sedan föregående val. Problemet är att den svenska riksdagsdebatten nästan aldrig handlar om vad politiken faktiskt åstadkommit och vilka resultaten blivit."

Förlorarna som tar hem spelet, Vestmanlands Läns Tidning, 15/6 2002
"En del av rådets förslag, till exempel det om majoritetsregering, skulle gå att inlemma i dagens svenska flerpartisystem, även om regeringsbildningar skulle bli knepigare."
"Tanken om skuggregeringar förefaller dock utopisk. De borgerliga partierna skulle knappast klara av en sådan arbetsform med betydligt färre möjligheter till partiprofilering, utan förslaget skulle i praktiken kräva en fullbordad övergång till något som liknar det engelska systemet."

Försvagat genomslag för väljarmeningen, Jerker Norin, Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning, 15/6 2002
"Att det finns ett förtroendeglapp mellan väljare och valda vet vi. Det här är ett välkommet tillskott till diskussionen.
Demokratirådet har förstås också en del förslag. Exempelvis att en statsminister måste ha aktivt stöd av en riksdagsmajoritet. I dag räcker det med att inte en majoritet röstar emot.
Mer tveksamt är sneglandet mot brittisk politik, med en officiell skuggministär ur oppositionen och renodlade majoritetsval. Storbritannien har inte direkt utmärkts av tydliga genomslag för väljaropinionen."

Den ofärdiga demokratin, Västerviks-Tidningen, 14/6 2002
"Demokratirådet föreslår att oppositionen före valet enas om ett regeringsalternativ. Rådet menar att en skuggregering efter brittisk modell skulle kunna klargöra skillnaden mellan regering och opposition på ett tydligare sätt, och på så sätt underlätta för den måttligt intresserade väljaren.
Iakttagelsen är förvisso träffsäker och slutsatsen tilltalande. Dilemmat är bara att Sverige i dag inte har en borgerlig opposition som är tillräckligt helgjuten för att samlas kring ett tillräckligt radikalt liberalt och konservativt alternativ till den rödgröna socialstatspolitiken.
Även om skillnaderna i vissa fall är större inom socialdemokratin internt - för att inte tala om mellan socialdemokraterna och stödpartierna till vänster - spretar det olyckligtvis på viktiga punkter för mycket åt skilda håll inom borgerligheten. Mycket talar för att lösningen i det långa loppet ligger i en övergång till valprocedurer som stimulerar framväxten av ett tvåpartisystem."

Tydligare val, Ystads Allehanda, 14/6 2002
"Frånvaron av majoritetsstöd leder till, som i fallet Göran Persson 1998, till att regeringar kan bildas av en minoritet - bara än färre röstar emot. Följden kan bli otydlighet och ökat ointresse från allmänheten och därmed minskat valdeltagande. SNS-gruppens förslag är därför väl värda att tas i närmare beaktande. Demokratin är inget självklart och måste hela tiden vara beredd på att förändras och förbättras."

Gör valen meningsfulla!, Falu-Kuriren och Nya Ludvika Tidning, 14/6 2002
"Detta är intressanta synpunkter i en tid, då partisplittring och ibland nära nog partipolitisk sekterism hotar att plottra bort det livsviktiga parlamentariska spelet mellan regering och opposition."

Vem har ansvaret? Eric Erfors, Expressen, 14/6 2002
"Väljarna som ska utkräva ett politiskt ansvar har det inte enkelt", skriver Eric Erfors. "Hur ska vänsterpartiets insatser egentligen utvärderas, som ett regeringsparti eller en del av oppositionslaget? Just detta demokratiproblem – svårigheten och snårigheten när det gäller att utkräva ansvar – diskuteras utförligt av fyra statsvetarprofessorer i årets demokratirapport från SNS."
"Partiernas valmaterial handlar i regel mest om vad de vill göra, inte vad de eventuellt har gjort, konstaterar statsvetarna och lanserar en idé: Låt talmannen, med experthjälp, sammanfatta en objektiv broschyr för distribution till alla svenska hushåll. Tja, varför inte? Och då för debattens skull."

I skuggan av en regering, Sydsvenskan, 14/6 2002
"Demokratirådets rapport problematiserar den representativa demokratins brister väl. Diskussionen om valsystemets utformning har dock lämnats utanför. Det är synd."
"Majoritetsval i enmansvalkretsar, som i Storbritannien, skulle klargöra de politiska alternativen, ge tydligare valutslag och förenkla ansvarsutkrävandet. I ljuset av tilltagande ointresse för partipolitik och risk för sjunkande valdeltagande är det viktigt att diskutera också detta alternativ i syfte att utveckla demokratin.
Om väljarna upplever att de inte kan utkräva ansvar riskerar demokratin att på sikt bli ansvarslös."

Väljarmakten i fokus, Kristianstadsbladet, 14/6 2002
"Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, (SNS), har tagit sig an den grannlaga uppgiften att granska och stimulera till debatt om vårt politiska system. Det sker genom årliga rapporter från Demokratirådet, som består av fristående forskare. Årets upplaga, Demokrati utan ansvar, behandlar ett lika angeläget som aktuellt ämne, nämligen hur väljarnas möjligheter att på valdagen utkräva ansvar av de styrande politikerna alltmer försvagats."
"Tyvärr värjer sig forskarna för att förutsättningslöst diskutera den för ansvarsfrågan avgörande punkten, de negativa effekterna av det nuvarande proportionella valsystemet, som gynnar framväxten av flera partier och politisk kohandel bakom slutna dörrar."